top of page

Waar komen de 12 Heilige Nachten vandaan?

Het zijn 12 heilige nachten die buiten de tijd vallen. Het zijn de nachten van het donkerste donker, waarin je tijd maakt voor aandacht, bezinning & verstilling. In onze huidige 24 uurs maatschappij en de uitbundige decemberperiode bieden deze nachten een mooi tegenwicht. Je kiest bewust om elke dag even tijd vrij te maken met aandacht en bewustzijn. Een mooi en waardevol cadeau aan jezelf!

​

De 12 Heilige Nachten die van oudsher al betekenisvol zijn en vol verhalen zitten is een eeuwenoude traditie met verschillende uitgangspunten.

 

Maar waar komen deze nachten vandaan?

De astrologie bekijkt het als volgt. Met onze huidige tijdsindeling staat de zon ieder voorjaar op dezelfde tijd in hetzelfde dierenriemteken. Een zonnejaar duurt 365 dagen. Maar de 12 omlooptijden van de volle maan bestaat uit 354 dagen. Er is dus een verschil met 11 dagen of 12 nachten.

 

Het zijn de dagen verschil tussen het zonne- en maanjaar. Een omloop van de zon, dat wil zeggen een zonnejaar van winterzonnewende tot winterzonnewende, duurt 365¼ dagen. De maanfasen hebben een gemiddelde lengte van 29,5 dagen (Ze wisselen tussen de ongeveer 29,27 en 29,83 dagen).

In de kalender werden in de regel maanden met om en om 29 en 30 dagen toegepast. Daarmee duurden twaalf maan-maanden, dat wil zeggen twaalf keer van nieuwe maan tot nieuwe maan, 354 dagen (6 x 29 + 6 x 30). Het verschil bedraagt dan 11¼ dagen. Nauwkeuriger gezegd bedraagt het verschil 4 x 11¼ = 45 dagen in vier jaar tijd. Dit jaarlijkse verschil van iets meer dan 11 dagen moet dus vereffend worden. Doordat een dag uit dag en nacht bestaat komen deze 11¼ dagen in de buurt van 12 nachten.

Het is een ingewikkelde berekening, en toch waren onze voorouders daar al van op de hoogte!

 
In oude culturen waren mensen afhankelijk van wisselende zon- en maanstanden, en hiervan beter op de hoogte. Deze dagen werden “de tijd tussen de jaren” genoemd.

Vanuit de traditie waren dat de nachten waarop niet gewerkt of gewassen mocht worden. Nachten die eigenlijk buiten de tijd vielen en waarop je dus 'niets' mocht doen, behalve voorbereiden op de tijd die komen ging.

​

De periode van de kerstnacht tot en met Driekoningen komt daardoor als het ware ‘buiten de tijd’ te staan. De donkere periode in het jaar waarop hemel en aarde het dichtst bij elkaar staan en de tijd voor jezelf zorgt voor inkeer en inspiratie.

 

De12 Heilige Nachten  in de donkerste tijd van het jaar, waarin je stil staat bij het afgelopen jaar en kijkt naar het komende jaar.

​

Bron: Juul van der Stok en Lunadea

boom 12 HN 1.jpg
bottom of page